Press room

« Back to archive

Svenskt diamantverktyg inkluderat i läroplanen hos ädelstensinstitut

GemPen® är ett nytt verktyg som kan särskilja naturliga och syntetiska diamanter framtaget av den svenska startupen Gemometrics. Produkten sattes på prov när Spanska Gemmologiska Institutet testade den på ett medvetet svårt urval av 71 olika typer av syntetiska och naturliga diamanter. GemPen® lyckades identifiera alla stenar korrekt. Nu väljer det spanska ädelstensinstitutet att inkludera verktyget i sin läroplan.

Ädelstensbranschen står inför stora utmaningar då antalet syntetiska diamanter i cirkulation har ökat kraftigt. Marknaden och prisbilden för diamanter snedvrids när syntetiska diamanter, som kan tillverkas på två veckor i ett labb, säljs under förevändningen att de är naturliga – alltså har bildats i jordens inre under flera miljoner år. Gemmologen Torbjörn Lindwall har uppfunnit GemPen®, ett portabelt verktyg som kan upptäcka svåridentifierade syntetiska diamanter på plats. I mars testades produkten av Spanska Gemmologiska Institutet (IGE).  

Testet genomfördes på 71 diamanter. Både stenar innefattade i smycken och så kallade melee-diamanter (mindre än 0.15 karat) var med, alltså stenar som generellt är svårt för ädelstensverktyg att hantera. Även två typer av syntetiska diamanter som kan vara särskilt svåra att upptäcka var med i testet (HPHT- och CVD synteter). Verktyget identifierade alla stenar rätt.

  • GemPen® kommer att bli ett viktigt komplement till de andra verktygen och utrustningen i vår syntetiska diamant-kurs, säger Egor Gavrilenko, Chef för Ädelstensanalys- och Certifiering på IGE.

Verktyget framkallar unika fluorescenseffekter i stenarna med hjälp av UV-ljusteknologi. Det ger synliga indikationer på om diamanten är syntetisk eller har blivit behandlad på något sätt.

  • Vi är väldigt glada och stolta över att IGE har valt att inkludera GemPen® i läroplan och hoppas att fler får upp ögonen för vår produkt så att vi kan fortsätta vårt arbete mot en mer transparent ädelstenshandel, säger VD för Gemometrics Peter Larsson.

Kontaktperson:
Peter Larsson, VD Gemometrics
Mail: p.larsson@gemometrics.com
Tfn: 072 560 48 88

 

 

Share This Post
« Back to archive